Ето какви са финалните текстове:  Върна се правомощието на президента да

...
Ето какви са финалните текстове:  Върна се правомощието на президента да
Коментари Харесай

Промените в Конституцията: Какво ще обсъждат депутатите днес? 

Ето какви са финалните текстове: 

 

Върна се пълномощието на президента да освобождава и да назначава ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор. То бе отстранено в първия вид, само че след рецензии и мнения остана. Приет бе текст, съгласно който в случай че няма декрет на президента за назначението на ръководителите на Върховен административен съд, Върховен касационен съд и основния прокурор в 7-дневен период, решението за избора се обнародва автоматизирано и влиза в действие. 

 

Служебните министър председатели ще се избират всред ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Върховния касационен съд, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. Ограничения в пълномощията на служебното държавно управление могат да бъдат планувани в закон.

 

Запазва се методическото управление на обвиняването. обаче, че с методическото управление на основния прокурор се злоупотребява: 

 

“Това е пълномощие на основния прокурор, обещано му по силата на конституцията, преповторено в Закон за съдебната власт, който обаче не съдържа никакви процедури и правила по отношение на това по какъв начин тъкмо се одобряват тези методически инструкции, указания и заповеди, които основния прокурор може да утвърждава и да управлява прокурорите си. Тук доста постоянно сравнението е с тълкувателните решения на висшите съдилища, които служат за уеднаквяване на правото, само че тънкият миг е, че там процесът е доста транспарантен - ясно е кой предлага, събират се в хода на това тълкувателно произвеждане мнения, има съвещания, решение, което е обществено, хора, които са несъгласни ”, разяснява адв. Георгиев. 

 

Окончателно Висш съдебен съвет ще бъде разграничен на две- прокурорски и съдийски съвет. Квотите в тях ще се запазят по този начин, както е по план, с цел да се подсигурява съдийската самостоятелност. Тази заран Надежда Йорданова разяснява пред Българска национална телевизия, че това е висшата цел - гарантиране независимостта на съда.

 

В новия Висш съдебен съвет ще има 15 членове - ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, 8 определени от съдиите и 5 от Народното събрание. В прокурорския съвет влизат 10 членове - основният прокурор, двама определени от прокурорите, един от следователите и шест от Народното събрание. Мандатите и на двата съвета ще са от по 4 години.

Сегашният състав на Висш съдебен съвет ще продължи да работи най-малко още девет месеца, макар че е с изминал мандат.

 

Общо заседание ще наследи пленума на Висш съдебен съвет. Неговите пълномощия ще се лимитират до решение единствено на някои въпроси. Главният прокурор и правосъдният министър ще останат в това заседание, само че няма да имат право на глас.

 

Мандатът на основния прокурор става 5 години, а на ръководителите на висшите съдилища - седем, реши още комисията през уикенда., арбитър от Софийски градски съд, Съюз на съдиите в България това е потребно, тъй като разграничава основния прокурор ит ръководителите на висшите съдилища и към този момент няма да се приказва за “тримата огромни в правосъдната система ”. 

 

ВКП и ВАП се закриват и на тяхно място ще има единствено Върховна прокуратура. Също по този начин ще отпадне опцията прокуратурата да прави инспекции във всички администрации, само че пък ще бъде непокътнато правото й да нападна административни актове.

 

Съдебният инспекторат ще остане в сегашната си форма.

 

Хора с двойно поданство ще могат да стават депутати. Запазва се концепцията Народното събрание да не се разпуска при неспособност за съставяне на кабинет, а нови избори се създават не по-късно от месец преди приключването на периода на пълномщията на настоящия парламент.

 

Въведе се самостоятелната конституционна тъжба. Така жители ще могат да сезират Конституционен съд, само че филтър ще са съдилищата.

 

Остава датата на националния ни празник - 3 март.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР